Når man plutselig oppdager noe nytt…

Skapelsesberetningen er en av mine favoritt historier. Jeg har lest den mange ganger og hørt den enda flere ganger. Men så en dag, var det en som påpekte tidsregningen i dagene. Jeg hadde ikke lagt merke til dette før. Jeg hadde ikke tenkt over det.

Det står at den 6. dagen var alt ferdig, og det blir ikke kveld den sjette dagen. Den 7. dagen fullførte Gud arbeidet han hadde gjort, han velsignet dagen og helliget den.

Jeg har alltid tenkt at Gud jobbet som en helt med å lage mennesket den 6. dagen, og så bare sløvet han og koste seg med å se på verket den 7. dagen. Jeg alltid tenkt at den 7 dagen også var ferdig. Men det står ingenting om at det blir kveld den 7. dagen. Det står ikke at det blir kveld den 6. dagen heller, men det står at den 7.dagen starter, så da må vi kunne gå ut fra at om det ikke akkurat ble kveld, så ble det en overgang av noe slag. Vi aner jo ikke hvor lang Guds dager er. Kanskje er vi fortsatt i den 7 dagen? Kanskje lever vi i den velsignede og hellige dagen. Kanskje hviler Gud fra sitt arbeid nå. Kanskje driver han fortsatt på å finpusser litt på verket sitt innimellom.

Det gammeltestamentlige, eller jødiske døgnet går fra kveld til kveld, det er nok en av årsakene til at tidsregningen er litt uvanlig.

Vi kan jo diskutere i det vide og brede hvorvidt denne historien er dokumentarisk, eller mer poetisk. Det er det delte meninger om i forskjellige kretser. Jeg synes uansett at det er fascinerende å oppdage at en historie som har vært så kjent for meg, fortsatt inneholder rom for nye tanker og spørsmål. Det er noe jeg liker. Det trenger ikke være så fastlåst i faktiske forhold. Det trenger bare være inspirerende, spennende og gi rom for tanker og visdom. Jeg mener, hvor mye er egentlig helt sikkert?

For dem som har lyst til å se nærmere på tidsregningen i den første omtalte arbeidsuka, så gjengir jeg historien her, med merknader til dagene.

Dag 0.

I begynnelsen skapte Gud himmelen og jorden.
Jorden var øde og tom, mørke lå over dypet, og Guds ånd svevde over vannet. Da sa Gud: «Det skal bli lys!» Og det ble lys. Gud så at lyset var godt, og Gud skilte lyset fra mørket. Gud kalte lyset dag, og mørket kalte han natt. Og det ble kveld,

Dag 1.

og det ble morgen, første dag.
Gud sa: «Det skal bli en hvelving midt i vannet! Den skal skille vann fra vann.» Gud laget hvelvingen og skilte vannet som er under hvelvingen, fra vannet som er over hvelvingen. Og det ble slik. Gud kalte hvelvingen himmel. Og det ble kveld,

Dag 2

og det ble morgen, andre dag.
Gud sa: «Vannet under himmelen skal samle seg på ett sted! Det tørre landet skal komme til syne.» Og det ble slik. Gud kalte det tørre landet jord, og vannet som hadde samlet seg, kalte han hav. Og Gud så at det var godt.
Gud sa: «Jorden skal bli grønn! Grønne vekster skal gro på jorden, planter som setter frø, og frukttrær som bærer frukt med frø i, av alle slag.» Og det ble slik. Jorden bar fram grønne vekster, planter som setter frø, av alle slag, og trær som bærer frukt med frø i, av alle slag. Og Gud så at det var godt. Og det ble kveld,

Dag 3

og det ble morgen, tredje dag.
Gud sa: «Det skal bli lys på himmelhvelvingen til å skille dag fra natt! De skal være tegn for høytider, dager og år. De skal være lys på himmelhvelvingen og skinne over jorden.» Og det ble slik. Gud laget de to store lysene, det største lyset til å herske over dagen og det minste lyset til å herske over natten, og stjernene. Gud satte dem på himmelhvelvingen til å lyse over jorden, til å herske over dagen og over natten og til å skille lyset fra mørket. Og Gud så at det var godt.

Og det ble kveld,

Dag 4

og det ble morgen, fjerde dag.
Gud sa: «Vannet skal myldre av levende skapninger! Fugler skal fly over jorden, under himmelhvelvingen.» Og Gud skapte de store sjødyrene og hver levende skapning av alle de slag som vannet kryr og myldrer av, og alle slags fugler med vinger. Og Gud så at det var godt. Gud velsignet dem og sa: «Vær fruktbare og bli mange og fyll vannet i havet! Og fuglene skal bli mange på jorden.» Og det ble kveld,

Dag 5

og det ble morgen, femte dag.
Gud sa: «Jorden skal bære fram alle slags levende skapninger: fe, kryp og ville dyr av alle slag!» Og det ble slik. Gud laget alle slags ville dyr og alle slags fe og alle slags kryp på marken. Og Gud så at det var godt.
Gud sa: «La oss lage mennesker i vårt bilde, så de ligner oss! De skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen, over feet og alle ville dyr og alt krypet som det kryr av på jorden.» Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, som mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og over fuglene under himmelen og over alle dyr som det kryr av på jorden.» Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, alle som finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. Det skal dere ha å spise. Og til alle dyr på jorden og til alle fugler under himmelen og til alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter å spise.» Og det ble slik. Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var svært godt! Og det ble kveld,

Dag 6

og det ble morgen, sjette dag. Så var himmelen og jorden fullført, med hele sin hær.

Dag 7

Den sjuende dagen fullførte Gud det arbeidet han hadde gjort, og den sjuende dagen hvilte han fra hele det arbeidet han hadde gjort. Gud velsignet den sjuende dagen og helliget den. For den dagen hvilte han fra hele sitt arbeid, det som Gud hadde gjort da han skapte.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: