Enda en ting jeg ikke kan.

Fermentering 🤔

Ser ikke så værst ut i alle fall. Fine farger.

Jeg har aldri vært noe særlig ivrig på kjøkkenet. Jeg lager mat, og thats it. Jeg baker når jeg må og steker minst mulig. Jeg er elendig til å følge oppskrifter, – en bivirkning av å være kreativt montert. Jeg er av typen en dæsj slik og en slump sånn. Mel til passe deig og når det lukter greit er det ferdig. Altså, – det er ikke alt jeg lager som blir like vellykket, med andre ord.

Men jeg har mange spesialkokebøker. Jeg fikk ved unnfangelsen utlevert gener for en «vanskelig tarm» som de så fint sa det på sykehuset for noen år siden. Derfor har jeg lest meg til at det er mye som skal være bra, både for dette og hint. Men å gjøre noe med det? Vel…det er ikke alltid like lett å følge gode råd.

Jeg elsker nystekt brød, varme hveteboller, spagetti og alle andre typer pasta. for ikke å snakke om løk, hvitløk, epler og en hel del andre ting som magen min bare hater. Som kaker for eksempel… Heldigvis er jeg ikke så glad i å bake.

Etter et liv med magen som sjefen og inngående kjennskap til alle toaletter etter E6 og i alle kjøpesentre og butikker jeg har vår innom, samt en stor del magesmerter, kramper og det som hører med har jeg nå i samråd med lege og sånn lagt om kosten. Ja, delvis i alle fall, jeg skal ikke skryte på meg mer selvdisiplin enn jeg har. Men uansett, de som har hengt med på bloggen en stund fikk kanskje med seg at jeg fikk beskjed om å gå ned i vekt og begynne et nytt å bedre liv. Med trening og aktivitet og alt det der som man stadig leser om og ser på TV, at skal være så bra. Vel…med skam å melde så ser det ut til å virker. Jeg har i alle fall ikke blitt i noe særlig dårligere form av å bevege meg litt mer.

Kostholdet derimot. Fy søren, det er vanskelig å slanke seg hvis man ikke skal holde seg til en eller annen fancysmancy streng diett som gir lynraske resultater. Livsstilsendring med snegle-resultat er en utfordring for tålmodigheta og utholdenheta mi i alle fall. Low FODMAP har vært en rettesnor i min prosess. Bytte ut en del matvarer som er ekstra trøbblete for magen, med andre matvarer som ikke lager like mye trøbbel. En av verstingene for meg er hvete. Jeg har ikke glutenallergi eller noe sånt, men et annet mindre morsomt stoff i hvete gir magen min og resten av kroppen et sant helvete. Noe som er dårlige nyheter for en x-bollespiser og pastaelsker. Bollene må jeg ligge langt unna, men pasta finnes det jo i mange varianter. Ris-, mais- og spelt- pasta er gode alternativer for meg.

Nok om det. Jeg har som sakt en mengde kokebøker for spesielt interesserte, og jeg kjøpte en til, bare sånn for sikkerhets skyld. Denne handlet om mat som medisin for magen. Riktig næring for de riktige tarmbaktereiene. Det var en interessant bok. Både skremmende og opplysende på samme tid. Så etter at en god venn også har bearbeidet meg i årevis, var denne boka dråpen som tippet lasset, og jeg er endelig klar for å prøve fermentering. Bland annet.

Jeg kokte saltlake, kuttet grønnsaker og gjorde minst 10 feil fra starten. Vannet var for varmt, glasset for lite, hadde for mye grønnsaker oppi glasset, glemte å knø kålen, hadde ikke noe vekt til å holde grønnsakene under vann osv osv osv. Men nå står det i alle fall 4 glass med noe greier og bobler på benken. 2 lukter friskt og syrlig, ett lukter fis og ett lukter ingenting. Jeg har aldri smakt noe fermenterte greier, så vidt jeg vet, så jeg er virkelig spent på dette. Jeg vet jo ikke om det smaker som det skal engang. Eller om jeg kommer til å spise noe jeg burde ha kastet.

Så nå har jeg fått nye kjæledyr som jeg skal stelle med; tarmbakterier. Altså disse tarmbakteriene mine som må få riktig mat i riktig mengde. I tillegg har jeg fått en surdeigsstarter. Jeg har døpt den Surid. (tarmbakteriene har ikke fått navn, de er for mange, kanskje Gasskammeratene🤔) Jeg har drept et par surdeigsstartere før. I tillegg til at jeg har laget rotten melrøre på kjøkkenbenken i forsøket på å lage surdeigsstarter. Det skal vistnok være veldig enkelt, men jeg tror ikke på det. Surid må også mates jevnlig.

Jeg har prøvd ut tjukkmjølk også. Noe sur melk fra Røros som var laget med gress fra ei myr. Det er vist slik de gjorde det i riktig gamle dager. Kanskje til og med før det var damer på telegrafen. Med hjemmelaget bringebærsyltetøy og banan ble det rene desserten. Sånn tjukkmjølk skal være riktig bra for tarmbakteriene. Vi får se, tenker jeg.

Det skal også være mye god mat for disse utvalgte bakteriene i egg, havre, feit fisk og spira korn. Jaha. Jeg har kjøpt det jeg trenger for å lage sursild i alle fall. Så må jeg få tak i noen økologiske tomater, som jeg kan fermentere og lage tomatsild av. Er tanken da i alle fall. Vi får se hva som skjer med de greiene på kjøkkenbenken først.

«Mulig muggen rødkål»

Nå har jeg en surdeig av spelt stående på stuebordet og kose seg. Den skal stå der i 18 timer og bryte ned noe som vistnok lager ubehag i tarmen. Det står en mulig muggen rådkål som lukter fis på en benk, gulrøtter og sånn på en annen benk. Jeg har saltsild i fryseren i påvente av løk og tomater, tjukkmelk utgått på dato i kjøleskapet. Så har jeg mange løse planer om å trå til med god gammeldags husmorkost. Heldigvis har jeg god støtte i en venninne som er lidenskapelig opptatt av innviklet mat laget på mest mulig vanskelig måte i tråd med så mange tradisjoner at bunadpolitiet ville blitt misunnelig. Jeg hadde aldri klart dette alene. Ikke engang sammen med google.

«potensiellt spiselig gulrotgreie»

Det er litt oppmuntring i at kaffe, rødvin og kakao også er god mat for disse gode bakteriene. En annen hyggelig bivirkning er at når jeg må huske å spise 1 porsjon havre, 2 egg, noe feit fisk, litt tjukkmjølk, fermetert ett eller annet, syrna brød, rødvin, kaffe og kakao i løpet av dagen, så blir det ikke plass til så mye potetgull, sjokolade, kake, majones og annet mums i løpet av dagen.

Lukter silo, smaker litt silo.. Overraskende god silo, dog.

Etter et døgn har all kålen gått i søpla og deigen blitt brød.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: