Det er ikke likegyldig hva du tror på

Hvis jeg forteller deg at jeg var hemmelig forelsket i en blåøyd medelev da jeg gikk i 7. klasse, ville du tro meg da? Jeg sa det aldri til noen den gang da, og det ble aldri noe ut av det. Jeg kan ikke bevise det på noen måte. Likevel er det sant. Jeg har opplevd det. Det er en vanlig ting å oppleve. Det er en kjent erfaring, – å være hemmelig forelsket.

Det er flere ting som er avgjørende for om man tror på det jeg sier. Hvilken relasjon vi har, hvor troverdig du mener jeg er, hvor sannsynlig du mener historien er og ikke minst hvorvidt det jeg forteller deg har betydning for deg og ditt liv. Hvis jeg forteller deg at du var den jeg var forelsket i vil historien kanskje få en annen troverdighet for deg.

For å kunne forstå min forelskelse i 7. klasse må man ha en egen erfaring av å ha vært forelsket. Det vil være nærmest umulig å forklare det til noen som aldri har opplevd det. Men en forelskelse kan måles. I alle fall kan resultatet av den måles. Hormoner, blodtrykk, adferd, puls. Målbare ting.

Når man befatter seg med religiøs tro så blir man ofte utfordret på dette. «Hvordan kan du tro på noe som ikke kan bevises» Religiøs tro kan også måles. På samme måte som forelskelse. Det finnes mengder av forskning på dette. Det er konkludert med at tro på noe større enn seg selv er svært helsebringende, dersom det man tror på er positivt. Dersom man tror på noe destruktivt vil det være helseskadelig.

Dette beviser ikke at det man tror på er sant, like lite som måling av hormoner beviser at dette er «ekte kjærlighet». Det som er avgjørende for at man tror på at noen er forelsket, er at den som er forelsket sier det. Man kan nemlig gjøre de samme målingene og få nesten de samme resultatene, hos et menneske med angst.

Man er forelsket i noen utenfor en selv. Man har et objekt for sin forelskelse. Uten objektet, ingen målbar reaksjon. Slik er det med tro også, man må ha noe å tro på.

Vi har mange religioner i verden og enda flere ideologier. Mennesker tror på mange ting. Hva vi tror på har stor betydning for hva vi gjør. Troen påvirker hvilke valg vi tar, hvem vi er og hva vi tenker. Troen vår påvirker vårt menneskesyn, vår sjelefred, vår helse, vår økonomi og våre relasjoner.

Dersom du tror at alle mennesker har lik verdig og like rettigheter oppfører du deg helt annerledes enn hvis du tror at en spesiell gruppe er mindre verd enn andre, eller en gruppe er mer verd enn andre.

Dersom du tror at det er den sterkestes rett som er riktig vei og gå, så oppfører du deg helt annerledes enn om du tror på at alle har like rettigheter.

Dersom du tror at mennesket er den øverste intelligens og bevissthet, så oppfører du deg annerledes enn om du tror der er noe større enn deg, med mer intelligens og bevissthet.

Dersom du tror at det er en mening med livet ditt så oppfører du deg annerledes enn om du tror at livet ditt er meningsløst.

Det er viktig å finne ut hva du tror på, for du tror på noe selv om du kanskje ikke er helt klar over hva det er enda. Når du vet hva du tror på, så kan du begynne å finne ut om det du tror på er sant eller ikke. Det er ikke slik alt man tror på er sant. Det er ikke slik alt som er sant er mulig å bevise. Det er ikke likegyldig hva du tror på, så følg med på dine trosretninger.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: