Offisielt voksen, – tror jeg.

I dag har jeg scoret ca 300 voksenpoeng. Plutselig var jeg der. Ikke bare sånn vanlig voksen, type lov til å gå på polet alene eller ansvarlig for egen økonomi-voksen. Men skikkelig voksen-voksen. Jeg har jo voksne barn, så det burde ikke komme som noen overraskelse på meg. Det var mer en erkjennelse egentlig.

Hva utløste innsikten? Kveldsmaten!

Jeg satt på ved kjøkkenbordet og spiste; hjemmelaget surdeigsbrød med hjemmelaget sursild på. Skikkelig voksenmat. Jeg mener, det er ikke så veldig lenge siden, bare ca 30 år +/- siden frøken pasta og pølser, burger og bacon, grein på nesa av ganske mye. Og der satt jeg plutselig å spiste surdeigsbrød med sursild! Jaja, greit, jeg hadde majones på silda, men det er en svakhet jeg har.

Som vanlig startet hodet mitt og spinne videre, – på voksen poengene denne gangen. Jeg tror kankje jeg scoret noen voksenpoeng på offentlig fremført salmesang også. Ganske mange voksenpoeng der. Og det faktum at jeg våknet før vekkerklokka, på søndag morgen, etter at jeg egentlig hadde vært ganske lenge våken, hvertfall over midnatt, ga noen poeng – bare ordet «midnatt» gir jo ett voksenpoeng.

Er det ikke rart? Hvordan man tror at man er den samme som før, og så plutselig oppdager man at noe har endret seg. Eller har det utvidet seg, kanskje? Det er jo ikke det at jeg ikke liker pasta og pølser, burger og bacon lenger, jeg liker bare surdeigsbrød og sild i tillegg. Det er jo ikke slik at jeg ikke liker Abba, Queen, Mozart, Bon Jovi, Lady Ga-Ga og Åge lenger, heller. – jeg bare liker salmer i tillegg. Det er ikke slik at jeg føler at jeg går glipp av noe når jeg våkner tidligere enn før, dagen har bare blitt litt lengre. Da jeg var ung sov jeg lett 16-18 timer uten å føle at jeg gikk glipp av noe, nå sover jeg mindre, og føler heller ikke at jeg går glipp av noe.

Ja, noe har utvidet seg med tiden og med alderen. Men noe har også blitt mindre. Redsel for eksempel, har blitt mye mindre. Det er mange ting jeg har vært redd og bekymret for som var helt bortkastet. Jeg er mye mindre redd nå enn jeg var for 30 år siden.

Men jeg tror det meste har utvidet seg og blitt større. Livvidden f.eks. Og føttene. Forståelsen for at folk flest har mer enn nok å stri med i hverdagen, og at alt som virker for godt til å være sant, som oftes er akkurat det. Evnen til å si neitakk har også blitt større. Og evnen til å si jatakk. Ja, faktisk så har hele takkekonseptet blitt større. Jeg har blitt mye mer takknemlig, for små ting.

Tålmodigheten min har blitt lengre, sånn jevnt over, men jeg har fått lavere toleranse for «mannskjit» og drittsekkfakter. Jeg er mer tålmodig med folk som strever, og ting jeg ikke kan gjøre noe med. Men jeg er mindre tålmodig med syt og bæs og klag, og mye mindre tålmodig med dem som bøller med de som er mindre enn dem.

Jeg er mer tålmodig med meg selv, men desverre har jeg blitt veldig mye mindre tålmodig med teknologi som ikke virker og jeg har fått oppdateringsvegring. Jeg tror det også betyr voksenpoeng. Jeg gruer til den dagen mobilen min dør og jeg må få en ny og oppdatert utgave av ett eller annet som jeg ikke har fått med meg de årene jeg har tatt veldig godt vare på mobilen min. (enda ett voksenpoeng, mobil med hel skjerm)

Som noen av dere har fått med dere, så driver jeg å lærer meg å fermentere mat. Mer eller mindre vellykket. Jeg var sånn passe fornøyd med egen innsats og skrøt til ett av avkommet » Jeg driver og samler på husmorpoeng» hvorpå avkommet svarer; «Dette er nok mer bestemorpoeng, og litt hippie poeng, – jeg tror du kommer til å bli en hippiebestemor som barnebarna elsker å være på besøk hos for du gjør så mye rart og har så mye rare greier»

Oi-oi-oi Det er skikkelige voksenpoeng! Når ungene begynner å vurdere ditt bestemorspotensiale! Da har du pasert kjærestepotensiale stadiget, og konepotensiale, husmorpotensiale svigermorpotensiale, lysende-karrierepotensiale og en hel del andre potensielle utviklingsstadier.

Det rare er at om jeg plutselig skulle bli bestemor, så betyr det at min mor plutselig blir oldemor! Og det går jo ikke! Hun har jo ikke blitt bestemor enda…men jeg tror hun liker surdeigsbrød med sursild…

%d bloggere liker dette: