Fremskritt?

Jeg var på «postkontoret» i dag. Dvs jeg var på bensinstasjon-kiosk-verksted-hamburger og softis post i butikk avdelinga vår. All ære til dem for å ha mange bein å stå på.

Jeg skulle sende en pakke. Men den hyggelige og litt oppgitte, men svært hjelpsomme jenta i kassen informerte meg om at jeg måtte ordne alt på nett selv, skrive ut pakkelapp og betale på nett. Så kunne jeg levere pakken inn. Hun var velviljen selv og målte og veide for å se om jeg kunne sende den som brev, men desverre nei. Jeg har ikke tilgang til skriver hjemme, men det var ikke noe stort problem, hvis jeg bare fikset det andre kunne jeg maile pakkelappen til dem, så kunne de være behjelpelig med å skrive ut. Som sagt all ære til lokale krefter for velviljen.

Jeg gikk ut på parkeringsplassen og ordnet alt selv, på postappen. Betalte med vipps og fikk en QR-kode på skjermen som jeg kunne vise til betjeningen og de skulle da kunne skrive ut pakkelapp til meg.

Men neida. Det er bare de store «post i butikk» i byene som har den tjenesten. Jeg måtte sende kopi på mail til hjelpsom dame nr 2, som skrev ut og limte på pakkelappen for meg.

Posten Norge er et kapittel for seg selv. Men jeg har ikke tenkt å si noe mer om den saken. Jeg synes det sier seg litt selv.

Norges vanvittige tro på digitale løsninger derimot, det skal jeg si litt om.

Det er nå faktisk forventet at alle nordmenn skal kunne følgende: Sende mail, beherske minst en nettbank, kunne betale med minst to forskjellige digitale løsninger, være på minst to sosiale medier, huske minst ti passord på minst 8 tegn, hvorav to må være noe annet enn bokstaver, vi må eie en smarttelefon, en skriver, en PC, vi må kunne laste ned, bruke og oppdatere, jevnlig med påfølgende oppdateringsproblemer et minimum av 20 forskjellige apper og programmer, vi må ha økonomi til å bytte ut duppeditter til hele familien med 2-4 års mellomrom, om vi er heldige, vi må kunne videochatte med fastlegevikaren, vi må kunne sende reiseregninger på to forskjellige plattformer, vi må beherske minst to forskjellige digitale timebestillingssystemer, og det bare hos legen, så kommer frisør, fysioterapeut, buss, flybilletter, båtbilletter, digitale billetter og nettbutikker. Vi må kunne sjekke på nett, flørte digitalt, bestille maten på en automatisk menykasse, betale selv på matbutikken, og sist men ikke minst må vi passe på å ikke legge igjen digitale spor etter oss som kan føre til at vi blir svindlet.

Det er nettsider, nettstudier, undervisning med digitale innleveringer, nettaviser og nettbutikker. Alt må vi faktisk beherske. Og nå har det altså blitt vedtatt i en eller annen instans at vi også skal beherske det digitale postkontor.

Jeg gjør i dag jobbene som tidligere ble gjort av postbudet, bankfunksjonæren, reisebyråer, kioskansatte, butikkansatte, telefonsvarere, sekretærer, legen, konduktøren, resepsjonisten, arkivaren, skrankepersonell osv. Jeg er lei av det. Jeg savner alle disse folka, som hjalp til med alt mulig. De som var eksperter på sitt område og sørget for at jeg ikke måtte kunne alt hele tiden. Jeg savner å treffe et menneske i telefonen, og ikke en tastemeny.

Heldigvis har vi support da. På TV, på nettet, på noen av de dyreste duppedittene, og på et par elektro butikker.

Vi har også support på oss selv, på nett. Nettbasert terapi bl.a. Hjelp deg selv med denne appen. Mens ensomheten, arbeidsledighet og gapet mellom meningsfrontene vokser lager noen en digital løsning til.

Hvis du ikke behersker alt dette blir det vanskelig å være deg. Du får ikke betalt regningene dine, du får ikke legetime, du får ikke billetter til et eneste offentlig fremkomstmiddel, du blir ikke invitert til noe som helst, du får ikke sendt pakker, knapt nok et brev, du mister kontakten med omverdenen, du får ikke jobb, og du får ikke arbeidsledighetstrygd, du får nesten ikke skattekort, sykemelding, valgkort, pass eller førerkort. Du MÅ beherske ganske mye mer enn grunnleggende datakunnskaper for å være en del av det norske samfunnet. Sånn er det bare.

Ja også må vi jo blogge litt, 😜

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: