Litt om NeuroArt

Neuroarts er den tverrfaglige studien av hvordan kunst og estetiske opplevelser målbart endrer kropp, hjerne og atferd og hvordan denne kunnskapen omsettes til spesifikke praksiser som fremmer helse og velvære.

Det innebærer forskjellige typer kunstnerisk utfoldelse. Og du kan lese mer om det Her

Jeg snublet over begrepet da en malervenninne delte denne linken, så jeg måtte jo bare prøve.

Jeg ble dermed først oppmerksom på tegning og maling som neurart. (Begrepet må ikke forveksles med neuralgia, som er en sykdom)

Oppskrifta er i grunnen ganske enkel, og hvem som helst kan gjøre det. Hvorhvidt det har noen reell terapautisk eller lindrende effekt på noe som helst, det overlater jeg til den enkelte å finne ut av. Jeg vet heller ikke om det faktisk kan regnes som kunst, men det er jo svært mye som kan gå inn under paraplyen kunst. Her kommer i alle fall en forenklet steg for steg oppskrift for dem som vil prøve.

DU TRENGER

  • Tusj
  • Papir, gjerne A4, men ta det du har.
  • Tid og sted til å jobbe uforstyrret en god stund.
  • Fargeleggingsredskaper etter eget ønske.

SÅNN GJØR DU

  1. Problem – Fokus. Hva i livet ditt stresser deg, plager deg akkurat nå? Dette skal være fokus for tegneprosessen. Føl på det ca 5 minutter før du begynner å tegne.
  2. Drodling – Frigjøring. Skrible, drodle, krusedulle hvor som helst på arket. Ha fokus på problemet ditt og la følelser og frustrasjon komme ut gjennom tusjen. Ikke tegn med vilje. Gjerne forsøk å tegn streken motsatt vei av det hånden vil gå. Tegn til du er ferdig. Du vet når.
  3. Avrunde hjørnene -Forvandling. Det hvor linjer krysser, eller der du har tegnet spisse, skarpe kanter, der runder du av, fyller inn og gjør det mykere. Dette skal du gjøre uten å bli avbrutt eller ta pause. Du omformer stresset til ro.
  4. Fyll ut flere linjer. Før linjer som stopper, videre ut av arket. Fyll på der du føler at det trengs flere linjer.
  5. Avrund igjen, der det kommer skarpe kanter og hjørner. Når du har rundet av, og fyllt inn så mye du trenger er tegningen ferdig.
  6. Fargelegg. Bruk tusj, kritt, maling, fargeblyanter, det du liker. Fargelegg slik du ønsker. Så mye eller lite du vil.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: