Fargevalg

Jeg har prøvd ut en masse forskjellige farger de siste 10-15 årene.
Da jeg startet å male med akrylmaling brukte jeg bare 3 farger, og var fornøyd med det.  Såkalte primærfarger. 

Primærfarger er som du kanskje vet, rødt, blått og gult. Men det finnes veldig mange forskjellige rødfarger,  blåfarger og gulfarger.  Jeg hadde valgt disse.

Prussian blue, cadmium gul og alizarin crimson rød.

Men jeg måtte jo avansere litt og variere litt så jeg har også brukt disse ganske mye

Transparent gul, alizarin carmarin rød og phathalo blå.

Rødt, blått og gult det også. Og de av dere som leste på bildet så kanskje at de røde har ganske like navn.

Jeg har i tillegg prøvd drøssevis av andre variasjoner over gult/rødt/blått, men når jeg virkelig synes jeg har fått dreisen på et maleri, så viser det seg nesten alltid at jeg er tilbake til utgangspunktet.

Jeg kan ved hjelp av disse tre fargene, pluss sort og hvitt, blande mitt eget fargeunivers. Blir jeg riktig flink til å blande, kan jeg blande nesten alle farger og nyanser som finnes. Men det tar mange år med trening.

Hvordan vet jeg hva som er rett farge for meg? Jeg føler det. Så uvintenskapelig er det. Når jeg kjenner at jeg faller til ro med fargene, da er det mine farger.

Jeg kan godt supplere litt med andre nyanser, og noen dager velger jeg helt andre primærfarger fordi det føles rett der og da. Men jeg har fortsatt de samme tre favorittene.

Sommerblomster.

På dette bildet har jeg startet med en primærpalett, men jeg ble ikke fornøyd før jeg hadde fått inn nok av mine favoritter. Da blir det mange lag før jeg kjenner at det er ferdig.

Legg igjen en kommentar