Kunsten å begrense seg kunstnerisk.

Jeg har funnet ut at jeg må male i mindre formater pga vonde armer, dårlige skuldre og mangel på plass. Altså fysiske begrensninger. – det er veldig vanskelig.

Dårlig med lagringsplass. Jeg må selge!

Så har jeg funnet ut at jeg skal male på papir og ikke på lerret for det er lettere å oppbevare, tar mindre plass, er lettere å ta med, veier mindre, lettere å sende i posten etc. Altså praktiske årsaker.

Det viser seg at det finnes minst en million forskjellige papirkvaliteter. Det er en helt ny verden og en hel vitenskap.

Hvilket format skal jeg velge? Hvor tykt skal det være?
Hva skal det være laget av? Ris? Bomull? Treverk? Cellulose? Plantefibre av ymse slag? Eller ting jeg aldri har hørt om før?

Så er det overflate, glatt eller ru? Hvor glatt og hvor ru i tilfelle? I tillegg er det en type papir av hver sort, for hver av de forskjellige malingstyper og tusjer eller blyanter.

Det er helt hav nye muligheter og helt nye begrensninger. – jeg er tilbake på start. Jeg kjøper papir på lykke og fromme og aner ikke hva jeg holder på med. Blir mye testing.

Testing av diverse stæsj.

Malinga og vannet oppfører seg helt forskjellig på de forskjellige typene papir. Og papirene oppfører seg helt forskjellig i forhold til mengde vann og maling. Noe tørker raskt og noe blir «aldri» tørt.

Jeg har fått sansen for et tynt, håndlaget papir fra Nepal, tror jeg det var. Lokthapapir. Laget av fiber fra lokhtaplanten. Hadde aldri hørt on det før i vinter. Det er som en blanding av tørkepapir og matpapir. Tynt, gjennomskinnelig, krøller seg fort og blir helt uregjerlig når det blir fuktig. Det bulker seg og klistrer seg fast i seg selv. Jeg har hengt malerier laget på dette papiet til tørk på klesstativet, for det blåser ned fra bordet hvis jeg snur meg for fort, eller nyser.

Blomster på lokthapapir.

Så prøvde jeg noe indisk bomullspapir. Laget av resirkulerte bomullsfibre fra gamle filler. Det er tykt, og ligner på porøs kartong. Som å male på et tykt, litt stivt laken. Og det trekker masse maling. Her blir malinga tørr nesten før jeg er ferdig med strøket. I starten likte jeg det ikke, men etterhvert som jeg finner ut av det, stiger det i kurs.

Blomster på farget bomullspapir.

Jeg maler også på kraftpapir som er det samme som gammeldags gråpapir, bare hvitt. Så har jeg akvarellpapir i forskjellige tykkelser og strukturer. Papir for olje og akrylmaling, som kjennes ut som plast, eller tapet. Glatt papir for tusjtegning. Farget papir bare for gøy. Og massevis av tørkepapir for å tørke opp maling som ikke holder seg på papiret.

Ja, dette ble litt male-nerding for de spesielt papir-interesserte 😂

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: