Bibelstoff og sånt…

Jeg er nok en bibel-nerd. Jeg blir mer og mer fascinert av den boka jo mer jeg leser i den og lærer om den. Jeg begynte å lese i den fordi jeg trengte noe kjedelig å lese på senga, slik at ikke alle kvernetankene skulle ta nattesøvnen fra meg. Det er snart 15 år siden. Jeg leser enda. Ikke fordi det er kjedelig sove-lektyre, men fordi jeg etterhvert har oppdaget for en fantastisk og spennende historiesamling det er. Jeg innrømmer gladelig at jeg har sloss mot fordommer mot både boka og innholdet. Jeg har fnyst både foraktelig og protestert iherdig.

Det er nemlig ganske heftige saker i den boka. Det er grusomt, blodig, dramatisk og rått om mennesket fanget i det onde. Det er oppløftende, håpefullt, kjærlig og magisk om mennesket satt fri av Guds godhet.
Det er endeløs oppramsing av ukjente navn og årstall. Det er historier så korte at du knapt rekker å registrere dem før du er over i den neste. Det er krig, fred, intriger, hevn, feighet og mot. Du finner dampende erotikk, fryktelige overgrep, strenge leveregler, høy moral og ingen moral. Du finner alle sider ved menneskelivet, på godt og ont og alt imellom.

Det er en tidløs beskrivelse av hva det vil si å være menneske i en forgjengelig verden som domineres av fristelsen til å dyrke sin egen fortreffelighet på andres bekostning kontra hva det vil si å leve etter guddommelige verdier. – Menneskelivet med og uten Gud.
Menneskeverdet med og uten Gud.

Det er en bok som har vært og er grunnsteinen i den vestlige verdens verdisyn. Jeg tenker da på menneskeverdet. At vi i dag tar menneskerettighetene som en selvfølge er et resultat av bibelen.

Jeg anbefaler boka på det sterkeste. Uansett om du leser den som guddommelig sannhet, historiske myter, gamle eventyr, historiske fakta, psykologisk thriller, poesi eller som en roman så er det en bok som vil utfordre, fenge, irritere, inspirere og overraske deg. Jeg garanterer at noe er vanskelig å forstå, helt ubegripelig til tider. Men du kan, hvis du klarer å lese hele, lære noe nytt om deg selv og andre. Du kan kanskje få en annen forståelse av samfunnet vårt og du vil få et unikt innblikk i verdens største religion. Men det er en utfordring, ja.

Hvis du er typen som vil se traileren før du gir deg i kast med boka så anbefaler jeg nettstedet bibleproject.com. Her finner du korte lettfattelige tegnefilmer på både norsk og engelsk. Du finner noen av filmene på bibel.no også.
Disse filmene er også aktuelle selv om du har lest boka mange ganger.
Lykke til.

©️ Heidi Maria

%d bloggere liker dette: